Homlokzatszigetelés utólag

Homlokzatszigetelés

Az épületek homlokzata lényeges szerkezeti elem, de ezen felül nagy szerepe van a lakás környezeti értékének szempontjában is. A homlokzat rossz állapota rontja az épület értékét, növelheti a fűtési költségeket, ráadásul a szerkezet tartóhatását is rombolhatja.

A homlokzat teljeskörű felújítása komoly munka, ezért mindenképpen csak a megfelelő tervek kidolgozása után szabad nekiállni. Az alapadottságok, például kívánt szín, kinézet megfelelő műszaki kialakítására csak a megfelelő szakmai tudással rendelkező emberek alkalmasak. Az utólagos hőszigetelés a homlokzatok felújítása során kerülnek megvalósításra.

Egy egyszerű homlokzatszínezés, hibajavítás esetén mindenképpen el kell gondolkozni, van-e szükség és mód a hőszigetelés javítására is. Ez a munkafolyamat komolyan megdrágíthat egy egyszerű esztétikai javítást, viszont minden esetben megtérül. Előnye az épület értékének növekedéséből vagy szinten-tartásából, a különböző szerkezeti problémák megoldásából és a javított hőtechnikai tulajdonságokból adódik. Az előnyök közül már csak a fűtésköltségekben adódó megtakarítások mértékét tekintve is megéri ezt a befektetés.

A felújítás megkezdése előtt mindenképpen lényeges, hogy a helyi önkormányzatnál utána érdeklődjünk, nincs-e a felújításra szánt épületre valamilyen egyedi szabályozás, hiszen a homlokzatfelújítás általában önmagában nem építési engedély köteles, de a homlokzat jellegét, megjelenését megváltoztató jelleg viszont már általában igen.