A szervezet elvizesedése – ismerd fel az okát és szabadulj meg a duzzadástól

vizesedés

Hőség, a közelgő havi vérzés, vagy a helytelen táplálkozás mind okozhatja a víz felgyülemlését szervezetünkben. Ennek következményeként gyakran nehéznek, fáradtnak és ingerlékenynek érezzük magunkat, és a mérlegünk is néhány kilóval többet mutathat egyetlen nap alatt.

A víz felgyülemlése testünk szöveteiben lehet valamely betegség következménye. Feltűnhet szívelégtelenségben szenvedők között, okozhatja a visszér vagy trombózis, vese-, vagy májbetegség, a pajzsmirigy működésének zavarai. Egyes gyógyszerek mellékhatásai között is szerepel. Ha a szervezet megterhelő elvizesedése folyamatosan tapasztalható, feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk. Ha azonban csak ritkán nagyobb időközönként fordul elé, érdemes megvizsgáklnunk táplálkozási szokásainkat.

Túl kevés vagy túl sok víz?

Úgy tűnhet, hogy a folyadékfogyasztás csökkentése megszüntetheti a problémát. Ez azonban egyáltalán nem igaz! A szervezet pont azért tartja vissza a vizet, mert túl kevés van belőle. Ha kevesebb mint napi 1 liter folyadékot fogyasztunk el, a víz felgyülemlik a szövetekben, szervezetünk így védi magát a kiszáradással szemben. Legalább 2 liter víz elfogyasztása segíthet megakadályozni ezt a reakciót. Hőségben és fizikai munka hatására vízszükségletünk nő. Fontos, hogy ilyenkor rendszeresen pótoljuk a veszteséget, igyunk gyakran keveset. A mohón elfogyasztott nagy mennyiségű víz azzal a következménnyel járhat, hogy kimossa szervezetünkből az értékes ásványi anyagokat.

Nátrium, kálium és fehérje

A túlzott nátrium bevitel is eredményezheti a víz felgyülemlését. Olyan magasan feldolgozott termékekkel együtt fogyasztjuk, mint az édességek, rágcsálnivalók, snackek, konzervek, instant szószok és levesek, gyors és készételek. Ezek kiiktatása vagy csökkentése étrendünkben, főleg zöldség és gyümölcs javára, hozzájárul az egészséges vízháztartás fenntartásához. Ezzel szemben gazdagítsuk étrendünket káliumban gazdag paradicsommal, hüvelyesekkel, naranccsal, banánnal, burgonyával és teljes kiőrlésű pékárúval. Szervezetünknek minderre szüksége van, az elektrolitok megfelelő sűrűségének fenntartásához. Felnőtt személy esetén ez napi 1500-4800 mg lehet. Nátrium esetén ez nem több, mint egy lapos teáskanálnyi konyhasó naponta. Sajnos manapság rengeteg sót viszünk be tudtunkon kívül a szervezetünkbe, jóval meghaladjuk az előirányzott normát.

A harmonikus egyensúly megtalálása

A víz megmaradását szervezetünkben okozhatja a megnövekedett ösztrogén szint. Ebből következik, hogy a menstruáció előtt vagy fogamzásgátló tabletták szedésekor érezhetjük a jellegzetes duzzadást, elnehezedést. Ilyenkor is a víz- és teafogyasztás, valamint az egészséges táplálkozás lehet segítségünkre.