A 10 legkockázatosabb összetevő a naptejekben

naptej 10 kockázatos összetevő

A fényvédő naptejek alapvető fontosságúak a bőr védelmében az ultraibolya (UV) sugárzás káros hatásaival szemben. A fényvédő krémekben gyakran megtalálható egyes összetevők azonban aggodalomra adnak okot az emberi egészségre gyakorolt potenciálisan káros hatásaikkal kapcsolatban. A nemzetközi tudományos kutatások és hatósági ajánlások alapján a naptejekben található 10 legproblémásabb összetevőt mutatjuk be.

Milyen problémákat okozhatnak a naptejek hatóanyagai?

A fizikai fényvédő hatóanyagokkal ellátott natúr naptejek esetében nem kell komoly kockázatoktól tartani sem a használat során, sem a hosszútávú hatásaikat illetően. A bőrbe nem felszívódó, csak annak felszínén védőréteget képező fizikai fényvédő összetevőknek nincs ismert kockázata, csupán a természetes készítményekben fellelhető növényi összetevők válthatnak ki allergiás reakciókat. Ezzel szemben a hagyományos naptejekben található kémiai fényvédők számos problémát okozhatnak, nem csak a bőr felszínén, hanem a szervezetünkben is.

Számos kémiai fényvédő összetevő összefüggésbe hozható a hormonháztartás megzavarásával. Ezek a vegyületek utánozhatják vagy megzavarhatják a hormonműködést a szervezetben, ami hormonális egyensúlyhiányhoz és ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákhoz vezethet. Az endokrin zavarok hatással lehetnek a reproduktív egészségre, a pajzsmirigy-működésre és az általános hormonszabályozásra is.

Bizonyos fényvédő összetevők, képesek bőrérzékenységet és bőrirritációt okozni, különösen érzékeny bőrű vagy már meglévő bőrbetegségben szenvedő egyéneknél. Néhány hatóanyagot fototoxikus és fotoallergiás reakciókkal hoztak összefüggésbe, amelyek napfénynek való kitettség esetén bőrpír, viszketés, duzzanat és bőrkiütés formájában jelentkezhetnek. Bizonyos fényvédő anyagok a napfény hatására bomlásnak indulhatnak, ami káros melléktermékek képződéséhez vezet, így hozzájárulva az oxidatív stresszhez, a DNS-károsodásához és a bőr öregedéséhez.

Egyes kémiai fényvédő összetevők, bizonyítottan felszívódnak a bőrön keresztül, és kimutathatók a testnedvekben is. A hosszan tartó vagy ismételt kitettség idővel ezen összetevők szervezetben való felhalmozódását eredményezheti, ami aggodalomra ad okot a hosszú távú egészségügyi hatásokkal kapcsolatban.

TOP10 kerülendő összetevő naptejekben:

Oxybenzon (Benzophenone-3):

Az oxibenzon egy olyan kémiai fényvédő összetevő, amely a hormonműködést, különösen az ösztrogénaktivitást megzavaró potenciális hatása miatt aggodalomra ad okot. A kutatások szerint az oxibenzon a bőrön keresztül felszívódhat, majd felhalmozódik az emberi szervezetben. Kimutatták már emberi vizelet-, vér- és anyatejmintákban is.

Octinoxate (Octyl Methoxycinnamate):

Az oktinoxát egy másik kémiai fényvédő összetevő, amelyet hormonális zavarokkal és az endokrin rendszerre gyakorolt hatásokkal hoztak összefüggésbe. Tanulmányok kimutatták, hogy az oktinoxát ösztrogén hatású lehet, és idővel felhalmozódhat a szervezetben. Emiatt különösen a gyerekek és terhes nők esetében kerülendő összetevő.

Homosalate:

A homosalát egy kémiai UV-szűrő, amelyet a napvédő krémekben általában az UVB-sugárzás elnyelésére használnak, azonban a napfény hatására lebomlik. A kutatások szerint a homosalate megzavarhatja a hormonműködést, ami hatással lehet a reproduktív rendszerre és a pajzsmirigy működésére is.

Octocrylene:

Az oktokrilén egy kémiai UV-szűrő, amelyet a napvédő krémekben használnak az UVB és néhány UVA sugárzás elnyelésére. Vizsgálatok szerint az oktokrilénnek potenciális fototoxikus és fotoallergiás hatása lehet, különösen napfénynek való kitettség esetén, mivel elősegíti, hogy a napsütés hatására reaktív szabad gyökök keletkezzenek a bőrön. Ráadásul a napfény hatására az oktokrilén benzofenonra bomlik, ami befolyásolhatja a hormonrendszert és rákkeltő kockázatai is ismertek.

Octisalate:

Az oktiszalát egy kémiai UV-szűrő, amelyet a fényvédő krémekben elsősorban az UVB-sugárzás elnyelésére használnak. Korlátozott kutatások aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy az oktiszalát áthatolhat a bőrön és felhalmozódhat a szervezetben, ami a szisztémás toxicitás lehetséges következményeivel járhat.

Avobenzone:

Az avobenzon egy kémiai fényvédő összetevő, amelyet az UVA sugárzás elnyelésére használnak. Bár az avobenzon általában biztonságosnak tekinthető a fényvédő szerekben való használatra, a napfénynek való kitettség hatására lebomolhat, ami csökkent hatékonysághoz és káros, a bőrbe felszívódni képes anyagok képződéséhez vezethet.

Benzophenon (BP) és származékai:

A benzofenon és származékai, beleértve a benzofenon-1-et, a benzofenon-2-t és a benzofenon-3-at (oxibenzon), naptejekben és más testápolási termékekben általánosan használt UV-szűrő hatóanyagok. A kutatások szerint a benzofenon-származékok endokrin rendszert károsító és potenciálisan rákkeltő hatásúak lehetnek.

Padimate O (Octyl Dimethyl PABA):

A Padimate O egy kémiai UV-szűrő, amelyet a fényvédő naptejekben az UVB-sugárzás elnyelésére használnak. Azonban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a padimate O napfénynek való kitettség esetén szabad gyököket hozhat létre, ami hozzájárulhat a bőrkárosodáshoz és az oxidatív stresszhez.

4-Methylbenzylidene Camphor (4-MBC):

A 4-MBC (4-metil-benzilidén-kámfor) egy kémiai UV-szűrő összetevő, a naptejek az UVB- és UVA-sugárzás elnyelésére használják. A kutatások szerint a 4-MBC ösztrogén hatású lehet, és potenciálisan megzavarhatja a hormonműködést, különösen a fejlődésben lévő gyermekek esetében.

Retinyl Palmitate (A-vitamin-palmitát):

A retinil-palmitát az A-vitamin egy formája, amelyet gyakran adnak a hagyományos naptejekhez antioxidáns tulajdonságai miatt. Egyes tanulmányok szerint a retinil-palmitát napfénynek kitéve növelheti a bőrrák kockázatát és felgyorsíthatja a daganatok kialakulását.

Összességében elmondható, hogy bár a napvédő krémek nélkülözhetetlenek az UV-sugárzás elleni védelemhez és a leégés, az idő előtti öregedés és a bőrrák kockázatának csökkentéséhez, fontos tisztában lenni az egyes napvédő krémek összetevőivel kapcsolatos lehetséges egészségügyi kockázatokkal. A fényvédő krémek kiválasztásakor fontoljuk meg, hogy inkább a biztonságot és a hatékonyságot előtérbe helyező természetes naptejek mellett döntsünk a bárhol beszerezhető, azonban aggályos összetevőket tartalmazó hagyományos, kémiai fényvédős készítmények helyett.