Hipochondria – a test és a lélek betegsége

Hipochondria

Odaadó figyelem, vagy folytonos aggodalom? Itt vannak a hipochondria tünetei.

Bizonyára sokunknak van olyan ismerőse, aki kiemelt figyelmet fordít az egészségi állapotára, esetenként már-már túlzó aggodalommal foglalkozik egyes testi tünetekkel. Azokat az egyéneket, akik kényszeresen, megszállottan keresik a szervezetükben fellépő kóros elváltozásokat, betegségeket az orvostudomány hipochondernek nevez.

A hipochondria a testi tünetekkel jellemzett pszichiátriai betegségek közé tartozik, úgynevezett szomatoform betegség. A köznyelv az ilyen beteget „képzelt beteg”-nek nevezi, pedig sok esetben a hipochonder halálfélelemben éli életét és a feltételezett tüneteket észleli is magán.

A tünetek és panaszok igen változatosak, a beteg egyik orvostól a másikig jár, a kivizsgálások nem enyhítik az aggodalmát akkor sem, ha azok negatív eredménnyel zárulnak. Ilyenkor ugyanis arra gyanakszik, hogy nem elég körültekintően jártak el a kivizsgálás során vagy „elnéztek valamit”. A hipochondria igen nagy szenvedéssel jár, s az idők folyamán rendszerint súlyosbodik, hiszen az évek múlásával egyre több, az öregedéssel kapcsolatos tünet jelentkezik. A betegséggel járó szorongást nem enyhíti az sem, ha az egyén tudja magáról, hogy képzelt beteg. Nem képes uralni a félelmét, mert „mi van, ha ezúttal valóban komoly a baj?”

A betegség hátterében állhat depresszió, gyermekkorban elszenvedett trauma, a szerotonin-anyagcsere zavara vagy fokozott figyelemre, gondoskodásra való igény. Mivel a hipochondria folyamatos szorongással jár, hajlamosít a stressz okozta betegségek, pl. magasvérnyomás kialakulására. Ekkor már valódi a betegség, így a hipochonder igazolva látja aggodalmát.

A hipochondria kezelése igen nehéz, a teljes gyógyulás viszonylag ritka. A gyógyszerek mellett pszichoterápia alkalmazása javíthat a panaszokon. Emellett a stressz hatékony kezelésének elsajátításával, az egészséges életmód kialakításával, mozgásterápiával, relaxációval, vagy jógával egészíthető ki a kezelés.

Cikk forrása: Hoxa