Ötletek kis lakások átalakításához, felújításához

kis lakás feljítása

A kis lakások nagy hibája, hogy sokszor a kicsi méretekbe is ugyanannyi funkciót és térhasználatot akarnak beletömni, mint egy jóval nagyobb négyzetméretűbe, pedig sokszor ezzel csak azt érik el, hogy a lakás felszabdalt lesz, a terek szűkösek és sokszor a használat kényelme a legkevésbé sem jellemzi.

A legkézenfekvőbb megoldás az ilyen elrontott terek javítására a falak átrendezése. Természetesen itt csak a bontható, nem teherhordó falakról beszélek. Sokszor a funkciók alaposabb szervezésével sokkal tágasabb, kényelmesebb és jobban kihasználható helyiségkapcsolatokat tudunk kialakítani. A nagyobb, kinyitott tereket azonban a saját igényeinknek megfelelően újratagolhatjuk. Legjobb megoldás a könnyű és gyors gipszkarton falak és a különböző térelválasztók.

Sokan vétik el azt a hibát, hogy a kis terekbe nehéz, tömör, sokszor sötét bútorokat helyeznek ezzel még tovább szűkítve, nehezítve a térérzékünket. Ajánlottabb inkább a beépített szekrények alkalmazása, bútorok esetében pedig a könnyebb, szellősebb, világosabb bútorokkal való lakásberendezés.

Az ilyen kis ingatlanokban nagyon fontos a színek és a fények megfelelő összehatásának használata. A jó összhanggal optikailag tágíthatjuk a kis tereket és fokozhatjuk az általunk elképzelt enteriőrök hangulatát. A lakás könnyed hangulatát fokozhatjuk sok, könnyed drapéria használatával, minimál stílusú bútorzattal, könnyed, világos, krémes színekkel, világosabb padlóburkolatokkal és sok üveghasználattal.

A kis lakások másik nagy titka a megfelelő helytakarékosságban rejlik, gyűjtögető típusú embereknek gyakori lomtalanítást ajánlanék, mert a kis lakások nagy ellensége a túlzsúfoltság. Lakásfelújítás során az a lényeg, hogy tervezzünk el mindent jó előre.