Az avokádó mag könnyedén csíráztatható

avokádó mag

Az avokádó manapság az egyik legnépszerűbb egzotikus zöld gyümölcs, szerencsére a legtöbb élelmiszerüzletben elérhető. Semleges íze, és puha állaga miatt szívesen készítenek belőle különféle ízesítésű kencéket. Az otthoni nevelése nem bonyolult, de a sikeres csíráztatáshoz érdemes pár aprósággal tisztában lenni.

Az avokádó a babérfélék családjába tartozó örökzöld fa termése, Közép-Amerika szerte őshonos. A héja mélyzöld, illetve barnás árnyalatú, a felülete gyakran sima, de találkozhatunk rücskös felületű avokadóval is. A gyümölcs húsa a megfelelő érettségi állapotában puha, és egy hatalmas magot rejt, amelyet kár lenne kidobni.

Az avokádó mag otthoni csíráztatása, szaporítása

A különböző magok, így az avokádó mag is kitűnő csíra alapanyag az iskolások, és növényekkel bíbelődők számára is. A gyökeret eresztett mag cserépbe ültethető, és a lakásunk díszévé válhat.

Az avokádó csíráztatása

Az avokádó magot többféle módon ösztönözhetjük csírázásra, közismert módja, a pohár vizes- fogpiszkálós módszer. Kellő idő után a kismagoncból szép növény fejlődhet ki, de, hogy fog-e termést hozni, arra nincs garancia.

avokádó mag

A mag csúcsosabb felénél egy kis területen vágjuk le a héjat, majd alatta 3-4 db erősebb fogpiszkálót bökjünk a magba – ezek tartják fent, és a lapos felével lefelé állítsuk egy pohárba. Annyi vízzel töltsük fel, hogy a mag feléig érjen a vízszintje, és erre a hajtatás során folyamatosan ügyelnünk kell. A poharat helyezzük egy világos ablakba, és pár héten belül (2-6 hét) nemcsak gyökereket látunk kifejlődni, de a csúcson előbukkan az új hajtás is.

Az avokádó ültetése és gondozása

Az ültetésre akkor válik alkalmassá, ha láthatóan szárba szökkent, nagyjából 15 cm-es lett, és fejlett gyökérzetet növesztett. Az erős gyökérzetet elősegíthetjük, ha visszavágjuk kb. 8 cm-es méretig, de várjuk meg, amíg az új hajtások megjelennek. Jó vízelvezető, tápanyagban gazdag földre van szüksége. Az avokádó növény kedveli a világos és napsütötte helyeket, azonban tavasszal, ha kertbe kiültetjük, inkább félárnyékos helyen neveljük. Egészen a hideg beálltáig hagyhatjuk kinti körülmények között. Gondozásánál főként a vízigényére kell figyelni, ugyanis sem a kiszáradást, sem a túlöntözést, és a pangó vizet nem jól viseli. Ügyeljünk arra, hogy a földje folyamatosan nyirkos legyen, és rendszeresen tápoldattal is locsoljuk.

A cserépben nevelt növényt minden tavasszal ültessük át, és a bokrosodás érdekében az első pár évben rendszeresen metsszük az ágait, nagyjából 15 cm-es magasságúra. A későbbiekben az új hajtásait visszacsípve további elágazásokra ösztökélhetjük.