Vajon a vagyonszerzési illeték ugyanaz, mint a lakásvásárlási illeték?

vagyonszerzési illeték

Vannak olyan jogi fogalmak, amelyekkel a hétköznapi életben gyakran találkozunk, azonban előfordul, hogy ezeket egymás szinonimájaként értelmezzük, például a tökéletes példa erre az előleg és a foglaló meghatározása, de a vagyonszerzési illeték, illetve a lakásvásárlási illeték fogalma is keveredik a laikusok számára.

Vagyonszerzési illeték vs lakásvásárlási illeték

Az átlagember a vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettséggel élete során többször is találkozik, hiszen minden autó, motor, de haszonjármű vásárláskor is, a tulajdonjog megszerzése után illetéket fizetünk. A két fogalom egymással nem azonos. A lakásvásárlási illeték a vagyonszerzés egyik ügyleteként- ingatlan vásárlás esetén jelentkező illeték kötelezettség.

A vagyonszerzés tipikus ügyletei

A jogszabályi környezet folyamatosan változik, de ez ugyanúgy vonatkozik az illetékekkel kapcsolatos szabályokra. A várható költségek tekintetében érdemes még a vásárlás előtt az illeték kalkulátorral felmérni, nehogy későn szembesüljünk az összeg nagyságával.

Jelenleg a következő ügyletek tartoznak a vagyonszerzési illeték hatálya alá:

  • gépjármű vásárlás;
  • ingatlan vásárlás;
  • haszonélvezeti jog szerzés;
  • hatósági árverésen szerzett ingóság;
  • öröklés útján történő értékpapír szerzés;
  • orvosi praxis szerzés;
  • belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cégben szerzett részvény, részjegy és részesedés.

A vagyonszerzési illeték kedvezmények

A leggyakoribb és legtöbb ügyfelet érintő ügylet az ingatlan szerzéshez kapcsolódik, amelyhez a vevő számos kedvezményt vehet igénybe, valamint a jogszabályi környezet változása miatt új mentességi esetek is megkönnyítik az érintettek lakásszerzését.

Illeték kedvezmények

CSOK keretében vásárolt ingatlanok, új építésű lakások kedvezménye mellett igénybe vehető a fiatalok kedvezménye és a cserére szóló kedvezmény. Mindezek jelentős összegű megtakarítást eredményeznek a vásárlók számára.

Mentességi esetek

Az építési telek vásárlása után sem kell illetéket fizetni, ha az építkezés a vásárlást követő négy évben megvalósul.

Ingyenes a házastársak az egyenesági rokonok egymás közötti ajándékozása, adásvétele és cseréje, valamint új változásként ingyenes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás is.