Válasszunk számunkra ideális ablakot!

A teljeskörű lakásfelújítás egy nagyon lényeges eleme az ablakcsere. Egy jó ablak beépítésével csökkenthetjük a magas energiaszámlákat és a lakás huzatosságát is. Az ablakok kiválasztásánál sok tényezőre kell odafigyelni. Az első és legfontosabb, hogy megtudjuk, van-e az általunk választott ablaknak terméktanúsítványa. Ezzel minden építőipari terméknek rendelkezni kell. A tanúsítványon szerepelnek a legfontosabb műszaki adatok és az ablak minősítése.

Az ablak kiválasztásakor sokat számít, hogy milyen funkciójú helyiségbe fog kerülni, milyen hőátbocsátási tényezőt és biztonságtechnikai szintet várunk el tőle. A hőátbocsátási tényezőnél annyit kell tudni, hogy a keret esetében a maximum 2,8 W/m2K, az üveges részen pedig maximum 1,3 W/m2K. Manapság ha jó minőségű, márkás ablakot vásárolunk, hosszú időre elfelejtkezhetünk az ablakozás gondjáról. Az esetleg magasabb árért cserébe a gyártó garanciát és akár szervízszolgáltatást is nyújthat. Nyílászárók esetében a törvényben szabályozott garanciaidő rendeltetésszerű használat esetén egy év, a szavatossági idő pedig öt év.

ablak

Az ablak vásárlásakor jó, ha megbízható céget választunk, már csak a garancia miatt is. Jó jel, ha van a cégnek bemutatóterme, ahol meg lehet beszélni a vásárlás és szerelés részleteit, mert ez a cég részéről komolyságra és hosszabb távra tervezésre utal. Jó megoldás, ha olyan helyen vásároljuk az ablakot, ahol a szerelést is vállalják, ezzel megússzuk a kivitelező után való járkálást. A legtöbb cég alapból így áll hozzá a rendeléshez, ezért mindenképpen kérdezzünk rá, pontosan mit tartalmaznak az árai.

Fontos tudni, hogy mennyiért vállalják magát az ablakot, az ablakok szállítását, a külső és belső párkányokat, a takaróléceket, a beszerelést és a szerelés után a régi ablakok és sitt elszállítását. Ajánlott részletekben fizetni. Előlegként az ár maximum 50 százalékát és a szerelés befejeztével, ha elégedettek vagyunk a munkával, jöhet a maradék összeg kifizetése. Mivel a nyílászáró csere nem olcsó mulatság, mindenképpen törekedjünk a profizmusra.