Különleges igényű macskafajták táplálása

macskafajták

Egyes macskafajták számára egyáltalán nem mindegy, hogy milyen táplálékot vásárolunk. Hajlamosak a különböző eredetű gyomorbántalmakra, mint a gluténérzékenység, vagy a laktózérzékenység, ezért a gazdáknak érdemes a speciálisan, az igényeikre kifejlesztett száraz és alutasakos ételekből választani.

A gyomorproblémák nem csak az emberek, de egyes macskafajták életét is megnehezítik. Az olyan népszerű cicák, mint a main coon, vagy a perzsa macska esetében gyakori a táplálék- intolerancia, ezért részükre olyan speciális összetételű tápokat állítottak össze, amely garantálja az egészséges fejlődésükhöz szükséges összetevőket, emellett ízletesek is.

A táplálék-intolerancia az állatok körében sem ritka, a gazdák általában a gyakori hasmenés, hányás, szőrhullatás, puffadás miatt keresik fel az állatorvosi rendelőket. A macskák húsevők, és a kiegyensúlyozott étrend nélkülözhetetlen a mozgékonyságuk megőrzéséhez. A palettán a zöldségeknek és a gabonaneműknek is szerepelni kell, viszont hasonlóan a gluténérzékeny emberekhez, egyes macskák kevésbé tudják a gabonaféléket megemészteni. Ennek oka, hogy a nyálukból hiányzik az amiláz enzim, amely felelős a szénhidrát lebontásáért.

Gabonamentes táplálékok érzékeny gyomrú macskafajták számára

A gabonamentes táplálékok kapcsán érdemes tudni a gazdáknak, hogy a kutatások szerint a mentes táplálékok a fokozott fehérje bevitel mellett egészségesebbek a macskák számára, hiszen a természetes táplálkozásukhoz is közelebb áll. Az állattápokban található gabonának főként gazdasági oka van, hiszen az ezzel dúsított táp előállítása jóval olcsóbb.

macskafajták

A gabonamentes táplálékok jóval gazdagabb fehérje és zsírtartalommal rendelkeznek, ezért a macska számára kevesebb is elegendő egy-egy evésre. Fontos, hogy ellenőrizzük le, hogy mekkora adagot ajánlott napi szinten elfogyasztania, hiszen ezekből a húsos, halas falatoktól a házikedvencünk könnyen hízásnak is indulhat.

A prémium tápokhoz (a nedves és száraz eledeleknél egyaránt) magas biológiai értékű, emellett jól hasznosuló állati fehérjét dolgoznak fel. A különleges igényű kedvencek számára a select gold válogatások sem hozzáadott cukrot, és szóját sem tartalmaznak, ráadásul menetesek a színezéktől és a tartósító szerektől.

A laktózérzékenység a macskák körében is előfordul

A laktáz enzim hiánya miatt gyakori probléma a laktózérzékenység. A tünete általában a hasmenés, és a puffadás, de a fokozott bélgáz fájdalommal is jár a macska számára. A hosszú távú megoldás, hogy a tejet száműzzük az étrendjéből. A kapható macskatejeket rendszeres napi fogyasztásra nem, csak alkalmaként adjuk, mivel rengeteg felesleges kalóriát tartalmaz, amely elhízáshoz vezet.