Gyűrű méret megállapítása: mire van hozzá szükség?

Mi kell az ékszerválasztáshoz? A cél ismerete, jó ízlés s gazdag bankkártya. A biztos siker érdekében nem árt tisztában lenni az ajándékozott személy paramétereivel sem!

Úgy mint nem, kor, csukló- és nyaktérfogat, dekoltázs nagysága, gyűrűméret… Ez utóbbi a nyári esküvői, de az egész évben tartó eljegyzési szezonra kiterjesztve is, kifejezetten aktuális. Ránézésre vagy centivel? Hogy tudjam meg, hogy ne tudja meg? Gyűrűméretkalauz nem csak eljegyzés előtt álló férfiak részére!

A sokoldalú gyűrű

A gyűrűk ujjaink ékei. Általában zárt karika alakúak, de vannak extrémebb (négyzetes, nem teljesen zárt) darabok is. A karikagyűrű az örökkévalóság, hűség jelképe, ami miatt méltán vált az eljegyzések és házasságkötések nélkülözhetetlen szereplőjévé. Ehhez a körhöz tartozik az eljegyzési- vagy kísérő gyűrű, valamint a házasságkötés során egymás ujjára húzott karikagyűrű.

Viszont gyűrűt bátran hordhat mindenki, azok is, akiknek még nincs bekötve a feje. Régre nyúlik vissza a rangot jelölő pecsétgyűrűk története is, melyeket leginkább magas beosztású férfiak (papok, hivatalnokok) viseltek. Később diplomaosztók népszerű ajándékává is vált. Gyűrűt hordtak az uralkodók, hercegek gazdagságuk jeléül. Illetve ugyanezen ékszerrel próbálták férfiak meghódítani gyönyörű hölgyek szívét.

Manapság általában hölgyeken látni ékszert, de szerencsére a férfiak gyűrűviselési kultúrája is egyre inkább visszatér a köztudatba. Mielőtt megállapítanánk a gyűrűméretet, érdemes megismerni, melyik ujjunkon hordjuk azokat. Ennek jelentősségére ókori őseink hívták fel a figyelmet, akik szerint az ujjak a felelősek bizonyos jellemvonásainkért.

Melyikre a tíz közül?

A jobb vagy bal kérdésében a gyakorlatiasság a mérvadó.

Hüvelykujjon viselt gyűrű

Viszonylag ritkán hordjuk itt a gyűrűt, de azon kevesek , akik így tesznek, általában nem könnyen befolyásolható, sőt, kifejezetten sziklaszilárd akaratú, inkább makacsba áthajló emberek, akik könnyen győznek meg másokat, de maguk elhatározását illetően hajthatatlanok.

Mutatóujjon viselt gyűrű

A mutatóujjunkkal irányíthatunk, rámutathatunk dolgokra. Ha ezt hangsúlyozzuk egy-egy gyűrűvel, ahogy korábban vezető személyiségek, uralkodók is tették, hatékonyabbak lehetünk. Korábban ez volt a pecsétgyűrűk helye.

Középső ujjon viselt gyűrű

Nyitott, pozitív gondolkodású, realista, ugyanakkor empatikus emberek hordanak gyűrű(ke)t a középső ujjukon, akik számára a Sors működése éppoly elfogadható, mint amilyen logikus egy gép működése.

Gyűrűsujj

Az igazi gyűrűnek számító ujjunk! A lelki békesség jelképe, ami egy másik személyben megtalált megnyugvást jelent.

Kisujj

Ez sem a legelterjedtebb gyűrűviselési hely, bár a pecsétgyűrűk egyre gyakrabban kötnek ki itt. Úgy tartják, hogy az, aki itt hord gyűrűt, nagyszerű személyiséggel rendelkezik.

Mivel a méret sem utolsó szempont…

A fentiek alapján eldönthettük, hogy melyik kezünk melyik ujjára, illetve, adott személy mely ujjára szeretnénk gyűrűt választani. Ha nem szívesen kockáztatunk, s inkább az ajándékozottal választanánk ki a gyűrűt, akkor viszonylag könnyű helyzetben vagyunk. Azonban, ha teljes titoktartás mellett szeretnénk kivitelezni az akciót, már jobban oda kell figyelnünk, a méretre legalábbis!

Gyűrűméret meghatározása

A pontos érték meghatározásához a kiszemelt ujj kerületét kell lemérnünk. Erre több egyszerű módszer is létezik, mint a centiméterrel való mérés vagy a cérnaszállal való kerületmérés, aminek hosszát vonalzóval tudjuk utólag meghatározni.

Amire mindenképp ügyelni kell:

  • Legalább 2 mérést végezzünk!
  • Szobahőmérsékleten mérjük a gyűrűméretet, ugyanis a hőtágulás az ujjainkat sem kíméli! Hidegben vékonyabbak, melegben megdagadnak kicsit, ami gyűrű esetén elegendő ahhoz, hogy ne tudjuk lehúzni.
  • Közvetlen a mérés előtt ne végezzünk erőteljes fizikai munkát kezeinkkel! Ne masszírozzunk, ne gyúrjunk tésztát, de akkor ugorjunk le a tornász gyűrűről vagy a mászófalról!
  • Határozzuk meg jól, melyik kéz melyik ujjára szánjuk a gyűrűt! A jobb és bal oldal között minimális eltérések fiziológiásan vannak általában.

Mission Possible: Gyűrűméret meghatározása titokban

Erre legtöbbször eljegyzés előtt kerül sor, amikor az ékszerésznél rádöbbennek a vőlegény jelöltek, hogy ezt a tételt nem dolgozták ki. Bár nehézkesnek tűnhet, inkább csak kis ügyességet igényel a kívánt adat megszerzése. Összegyűjtöttünk három eredményes módszert:

  1. Ha a Kedves hord gyűrűt, figyeljük meg, melyiket hordja a gyűrűsujján. Amikor módunk van rá, csenjük el a gyűrűt, s mielőbb juttassuk vissza, mielőtt rendőrség elé kerülne az ügy!
  2. Egyszerűbb megoldás, ha vásárolunk egy kis darab gyurmát, amibe belenyomjuk a mintagyűrűt, így rögzítve annak kerületét.
  3. Amennyiben a hölgy nem visel gyűrűt, legyünk kreatívak! Újságoljuk el Kedvesünknek, hogy egykori egyetemünk pecsétgyűrűt készíttet azok számára, akik igénylik ezt; csupán a gyűrűméretet kell megküldeni hozzá. Ekkor mérjék le közösen a saját gyűrűméretet, s ha már benne vannak a mérésben, akkor a párunkét is; csak, hogy meglegyen!

Bár semmiségnek tűnik, a gyűrűk mérete meghatározó azok kiválasztásakor. Egy kis kreativitás, furfangosság alkalmazásával titokban is könnyen megmérhetjük azt. Tegyünk így, s garantált lesz az öröm, meglepetés!