3 tipp téli SUPozáshoz!

sup télen

Tévhit, hogy télen nem lehetséges a SUPozni, ugyanis a megfelelő SUP deszka és SUP ruha segítségével akár a leghidegebb évszakban is szelheted a habokat. Kíváncsi vagy, hogyan? Olvasd tovább cikkünket!

1. SUP ruha – megfelelő öltözék kiválasztása

A legfontosabb a megfelelő viselet, a SUP ruha hordása. A speciális anyagból készült SUP egészen biztosan melegen tart majd a fagyos időben is, ugyanis kifejezetten ebből a célból készült. Elérhető belőle mindenféle méret, szín, ruhadarab: a Te feladatod csupán annyi, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

A SUP ruha akár a SUP deszka színeihez is passzolhat, így akár a vízen is divatos lehetsz, azonban nem ez jelenti fő funkcióját. Amennyiben rétegesen öltözködsz, a speciális anyagnak köszönhetően biztosan nem fogsz akkor sem fázni, ha a vízbe borulsz. Akár vízálló kabátot is beszerezhetsz, ami egészen biztosan nem ázik át, így a fagyos időben sem fogsz semmit sem érezni a téged körülvevő hidegből.

2. Megfelelő SUP deszka kiválasztása

Ha SUPról beszélünk, a legfontosabb kellék mindig a megfelelő SUP deszka. Ez nem csupán télen, hanem az egész évben fontos lehet, ugyanis jóval nehezebb evezni és egyensúlyozni a nem megfelelő SUP deszka felületén.

Az első és legfontosabb, hogy eldöntsük, mire szeretnénk használni a deszkánkat, ugyanis ez alapján történik az adott személyhez leginkább passzoló típus megtalálása. Ezután fontos elgondolkodni azon, hogy felfújható vagy merev SUP deszka-e számunkra a legpraktikusabb. A felfújható SUP deszka tárolásnál és szállításnál jelenthet előnyt, míg a merev deszka a vízen való gyors siklás során.

3 Megfelelő védelem és felkészültség

A legjobb SUP deszka és a SUP ruha kiválasztása mellett igen fontos, hogy minden eshetőségre felkészüljünk, így érdemes mindig résen lenni, illetve ismerni az adott környék vízi szokásait és adottságait. Amennyiben számíthatunk arra, hogy nagyobb hajók fognak közlekedni mellettünk a SUP túra során, érdemes a parthoz közel eveznünk, azonban ha erről nincs szó, akár távolabb is mehetünk a parttól, nehogy beleakadjunk egy-egy horgász damiljába.

Minden esetben ajánlott a mentőmellény és a leash hordása, nem csupán kisebb gyerekek esetén, ugyanis bármikor életet menthetnek. Gondoljunk csak arra a helyzetre, amikor az illető leesik a SUP deszkáról és beüti a fejét. Ebben az esetben a mentőmellény miatt egészen biztosan a víz felszínén marad, így a segítség is gyorsan érkezik, valamint a leashnek köszönhetően a SUP deszka sem úszik el.

A SUP tehát a megfelel SUP ruha és SUP deszka segítségével télen is egy remek lehetőség arra, hogy sportosan tudjunk kikapcsolódni. Azonban figyeljünk arra, hogy télen is elővigyázatosak legyünk és mindig a saját biztonságunk legyen a fókuszban!