Kisállattartás: Szakértők tippjei tavaszra

A tavasz a szerelem, a megújulás időszaka különösen fontos az ember számára, de a kisállatokra nézve is számos veszélyt jelent. Az allergia egyre több állatnál jelentkezik, és a gazdiknak nem árt időben felkészülni a külső élősködők elleni védekezésről, és az ivartalanításról sem.

A hideg tél után végre kedvező a hőmérséklet a szabadban tartózkodásra. Az évszakváltozás viszont igényli, hogy a felelős állattartó tisztában legyen évszakváltozás okozta veszélyekkel. A bolhák és kullancsok mind az emberre, de az állatra is különösen veszélyesek: különféle betegségek hordozói, de súlyos esetben akár halálhoz is vezethet. A kellemes időben előszeretettel vektorként adják át az egysejtű parazitákat és a betegségeket hordozó baktériumokat, amelyek akár a talajon, vagy a természetes vizeken keresztül fertőzhetnek.

A megelőzés jóval könnyebb, mint a védekezés, a parazita ellenes készítmények kiváló védelmet nyújtanak a belső és külső élősködők ellen. A kedvenceink védelmére ma már széles körű kínálat áll rendelkezésre: a nyakörvek mellett rácsöppentő oldatok és rágótabletták is elérhetők.

Allergia veszély

Nem csak a külső élősködők, de az allergiai is veszélyt jelent a kisállat számára. A kialakulásában szerepe lehet az öröklött tényezők mellett a környezeti tényezőknek egyaránt. A hosszú szőrű kutyák bundája jóval nagyobb mennyiségű pollen hordozására képes, de a kutatások szerint a szukáknál, és az idősebb korú kutyáknál gyakrabban jelentkezik.

A polleneken kívül olyan allergének hatásával is kell számolni, mint a környezet szennyező anyagok, a tisztítószerek, a rovarcsípések, de a gyógyszereket és a különféle kozmetikumokat is távol kell tartani a kutyáktól és macskától. Az allergia általában bőr kipirosodásával, viszketéssel jelentkezik, amelyre az állat feltűnő vakarózása, mancsainak folyamatos nyalogatása is felhívja a figyelmet. Érdemes az állatra védőgallért helyezni, hogy megakadályozzuk a folyamatos nyalogatást és a kisebesedett bőr rágcsálását.

Ivartalanítás

Az ivartalanítással az ebek domináns viselkedése mérsékelhető, de jelentős szerepe van az időskori ártalmak csökkentésében. Számos kedvezőtlen körülményt előzhetünk meg, egyrészt a kiszökések sok gazda életét keserítik meg. Másrészt az ivartalanítással a kóbor állatok mennyisége is csökken, amely hosszabb távon a fertőző betegségek terjedését is csökkenti.