Hogyan zajlik egy autós kamera beszerelése?

autóskamera

A beszerelés szót meghallva van, aki egy nagyot sóhajt és legszívesebben rátenyerelne az ESC(ape) gombra, míg van, aki a kezét kezdi dörzsölgetni örömében. Az autós kamerák szerelése miatt nem érdemes a menekülést választani: az Emaki autós kamera webáruház szerint a legtöbb menetrögzítő kamerát könnyen be lehet szerelni. Azt azért nem mondhatjuk, hogy egy vagy két mozdulattal meg is vagyunk, de szerszámokra, a műszerfal kinyitására stb. nem lesz szükség, szerencsére.

Milyen tartozékai vannak az autóskameráknak?

Egy fontos része az autós vagy más néven menetrögzítő kameráknak az áramforrás: ez mindenképpen össze van kötve a gépjármű motorjával, ahonnan elektromosságot kap. Ez egy kábellel történik, általában a „szivargyújtóból”: fontos azonban, hogy egyes autós kamerákban találunk elég jó akkumulátort is. Ez utóbbi különösen fontos akkor, ha az éjszaka során sem hagynánk magunkra az autónkat.

Szintén fontos, hogy ne csak rövid ideig tudjon mozgóképet rögzíteni a készülék: ebben segíthet egy memóriakártya.

Aztán van persze a kamera: elsőre könnyen lehet, hogy a beugró kép egy kis készülék magában, de az is lehet, hogy egy tartón álló kis kamerára gondolunk. A tartó különösen fontos: ezen tényleg nem érdemes spórolni. A folyton le-leeső tartó, amiből műanyagszemét lesz, csak az idegeinkre megy. Léteznek mágneses és mechanikusan működő tartók is.

Egyes autós kamerák tartalmaznak GPS-t is és vannak olyan kamerák, amelyekhez tartozik kijelző, míg másokhoz nem. Két fő típusa az autós kameráknak az elülső oldali (egy kamerás) és a kétoldali (elülső és hátsó) típusú.

Az autós kamera beszerelése néhány mondatban

Mondhatjuk, hogy nem véletlenül nincs ilyen nevű OKJ-s vagy egyetemi program: józan paraszti ésszel könnyedén ki lehet találni, hogyan is lehet egy ilyen kamerát beszerelni. Fel kell helyeznünk a tartó(ka)t, ide csatlakoztatni kell a kamerá(ka)t, majd az áramforráshoz csatlakoztatásra van szükség. Természetesen olvassuk el az utasításokat vagy legalább a képeket fussuk át, nehogy valami fordítva vagy rossz helyre kerüljön fel. Tényleg csak ennyi.

Fontos azonban figyelni arra például, hogy a kamera ne a szélvédő dísze legyen: ez hiába néz ki jól, ha csökkenti a látóteret…

Mennyibe kerül egy autós kamera?

A kérdés ugyanúgy nem válaszolható meg jól egy mondatban, ahogy az sem, hogy mennyibe kerül egy mobiltelefon vagy egy televízió. De az Emaki választékát alapul véve  ki lehet jelenteni, hogy a legolcsóbb modellek 12-20.000 Ft közötti áron érhetők el, kaphatunk néhány autós kamerát 30-40.000 Ft között is, többet 50.000 Ft-ig bezárólag, míg a legborsosabb árú készülékhez valamivel 50.000 és 65.000 Ft fölött juthatunk hozzá.