Drasztikus állami intézkedésekkel pörgetik fel a luxemburgi ingatlanpiacot

Gasperich

Az elmúlt években számos intézkedésről lehetett hallani Luxemburgban, amellyel az állam az ingatlanpiac anomáliáit kívánja kezelni. A közelmúlt megdöbbentő népesség növekedése miatt tarthatatlanná vált a lakhatás különösen a Nagyhercegség fővárosában, Luxembourgban. Szociális bérlakás építési projektbe fogtak, állami tulajdonú ingatlanok bérbeadását kezdeményezték, továbbá új paktum született a lakásépítés fellendítésére, amely a ”Housing Pact 2.0” néven fut.

A főváros népessége drasztikus méretben emelkedett az elmúlt 20 évben és jelentősen megnövekedett a környező országokból napi szinten ingázók száma. A bérlemények piacán folyamatos az emelkedés.

A tavalyi, 2019-es OECD tanulmány szerint szükség van a termelékenység növelésére, és a lakhatás megfizethetőbbé tételére. Habár Luxemburg irigylésre méltó helyzetben van a szomszédos országokhoz képest, polgárai magas életminőséget élveznek, ugyanakkor törekedni kell, hogy minél többen részesüljenek az előnyökből. A lakáspiacot hatékonyabbá és méltányosabbá kell tenni, ezért a kormány olyan adóintézkedésekről döntött, amelyek a jelenlegi adók megreformálásán alapulnak, jelesül nagyobb adóval sújtja a kihasználatlan építési földterületeket. A tervek között szerepel a lakosság sűrűségének növelése, a bérbeadók illetve az építők szankcionálása az építési engedélyek használata ügyében.

Az új paktummal a megfizethető lakóterületek jelentős növekedését érnék el, oly módon, hogy az állami szektor kezelésébe adnák.  A lakásügyi miniszter szerint a luxemburgi élet olyan privilégiummá vált a közelmúltban, amelyet egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak. A szociális lakások száma nem elegendő, évente legalább 5000 lakás építésére lenne szükség,  amelynek egy részét szociális bérlakásként hasznosítanának, akkor a következő 15 évben is csak  3,5 százalékkal növekedne a megfizethető árú ingatlanok száma. Egyre több szervezet szólal fel a fennálló lakásprobléma megoldása érdekében, megfizethető életteret követelve, ugyanakkor véleményük szerint napjainkban a lakhatási probléma már olyan réteget is érint, akik nem a szegénységi küszöb alatt élnek.

A Nagyhercegség fővárosában jellemező, hogy nem csak az albérleti lakásokra, apartmanokra, de a szobákra is nagy a kereslet, az utóbbi esetében a jövedelmekhez képest is magas árak miatt. Rövid és hosszú távú céloknak megfelelő albérleti lakás, vagy szoba kereséshez ajánlható a Vaubanfort.lu weboldal. A portálon angol és francia nyelven kereshetők városi és regionális szinten a kiváló ár-érték arányú ingatlanok.