A természetes kőburkolatok

természetes kőburkolatok

A terméskő burkolatok a mai divatos, sokszor kicsit a mediterrán hangulatvilágra hajazó építési környezet egyik közkedvelt burkolattípusa. Felhasználást tekintve nagyon sokrétű. Felhasználhatják utak, járdák, támfalak, lábazatok, falfelületek, kerítések és belterek díszítőelemeként is. A felülete a képzéstől függően a közel simától az egészen rusztikusig változhat.

Értékesítés szempontjából két vastagsági típust különböztetnek meg, 2-4 és 3-6 centiméterest. A vékonyabb típust függőleges burkolatok építésére használják (például lábazatokra, falakra), míg a vastagabbat inkább vízszintes felületek képzésére (például járdák, lépcsők, teraszok).

A természetes kőburkolatok használata estén csak pár tényezőt kell nagyon komolyan venni és így egy hosszan tartós, szép felületet kaphatunk. Amennyiben nagy felületű, vízszintes területet akarunk vele leburkolni, mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő dilatációról. Régebben elterjedt volt, hogy a vízszintes homokkő burkolatnál homokágyba fektették a köveket, de ezzel sokszor komoly problémák adódtak. Amennyiben mégis ezt a technikát szeretnénk alkalmazni, akkor nagyon lényeges, hogy a megfelelő vízelvezetés céljára szűrőréteget fektessünk le alá.

A nagyobb igénybevételű vízszintes területeken minden esetben tervezzünk az igénybevételnek megfelelő rétegrendet, különben a térkövek elválhatnak, megtöredezhetnek, vagy akár különböző mértékben megsüllyedhetnek. A kültéri felhasználásnál nagyon fontos a megfelelő fugázás, általában telifugázás a víz miatt, és a kültéri vízszintes felületeknél fontos a vízelvezetés miatt a kis mértékű lejtés képzése.