Parfümválasztási tippek férfiaknak

ralphlaurenpoloclassic

Manapság a férfiak számára is rendkívül gazdag a választék parfümökből, azonban míg az igazi illatra rátalálunk, gyakran sok illatot kell kipróbálnunk. Vannak örök klasszikusok, amelyekkel ajándékként sem nyúlunk félre, de érdemes egy új illattal is próbálkozni.

A parfümválasztás, különösen az „igazi” megtalálása nem könnyű feladat annak ellenére, hogy a parfümériákban hatalmas a választék mind a márkákból és az illattípusokból egyaránt. Jó tudni, hogy ha háromnál több parfümöt próbálunk ki egymásután az a szaglási érzékünket is megtréfálhatja, így könnyen előfordulhat – különösen a gyors és impulzív döntések eredményeként – az, hogy amit az üzletben még vonzó illatnak találtunk, a használat során már kellemetlen, vagy akár émelyítő hatásúnak tűnhet.

Miért használunk parfümöt?

A különleges, de személyiségükhöz illő illat nem csak a saját önbizalmunkat növeli, de figyelemfelkeltő hatással bír. Az sem utolsó, hogy befolyásolja az érzelmeinket, hangulatunkat, de egy jól megválasztott illat a környezetünkre is hatást gyakorol. A tapasztalatok szerint a vásárlók nagy része hasonló illatkategóriából (illatösszetevőkből és illatcsaládból) választ, amely megkönnyíti a parfümvásárlást.

Hasznos tippek férfiparfüm vásárláshoz

Próbáljuk ki, de 3-nál többet egyszerre ne!

Parfümváltáskor, új illat vásárláskor érdemes saját magunkon kipróbálni az adott terméket. Hiába tartják akár minden idők legjobb férfiparfümjének, vagy a legdivatosabbnak, ha az illat nem illik a személyiségünkhöz, és nem passzol a bőrünkhöz. Az üzletben elhelyezett tesztcsíkra fújjunk pár parfümből. Egy alkalommal 3-nál többet nem érdemes kipróbálni, mivel a szaglásunkat megzavarja.

Melyik testrészre fújjuk próbaként a parfümöt?

A parfümöt mindig a bőrön kell kipróbálni, ne fújjuk a ruhára. Az sem mindegy hogy hová fújjuk, és mennyi ideig hagyjuk hatni, mivel az illatjegyek csak egy bizonyos idő elteltével bontakoznak ki a bőrünkön. Érdekes, hogy a parfüm illata függ a használójának bőre tulajdonságaitól, és a bőrének illatától. Kipróbáláskor érdemes meleg testrészen alkalmazni, például a csuklón, a fejillat egy pár perc alatt illan el, és ezt követően érezhető tökéletesen a parfüm illata.

Az illatszerek típusai

Az illatszereket a bennük lévő illóolajak töménysége, és mennyisége alapján csoportosítják: ahogy nő az illóolaj tartalom annál tartósabban marad meg az illat, és az ára is egyre magasabb. Ugyanakkor rendkívül kevés is elegendő, így ha megtaláltuk a legtökéletesebbet, akkor hosszú távon megtérül.

  • Eau de Toilette (toalettvíz): 4-8 % illatanyag tartalmú parfüm, amelynek kb. 2-4 óra a tartóssága, mindennapos használatra, és nyári évszakban kiváló.
  • Eau de Cologne (kölnivíz): 3-5 % illatanyag tartalmú parfüm, amelynek kb. 2 óra a tartóssága, mindennapos használatra ajánlható.
  • Eau de Parfum (parfümös víz): 8-15 % illatanyag tartalmú parfüm, amelynek kb. 3-5 óra a tartóssága, főként esti alkalmakra ajánlható.

A prémium márkák esetében 15-30 % illatanyag tartalmú parfümökkel is találkozhatunk, amelynek kb. 6 óra a tartóssága, és alkalmanként nagyon kevés elegendő.

Ikonikus férfi parfümök

A különféle márkák parfümjeit a nemzetközi osztályozási rendszer szerint csoportosítják 7 főcsoportba és alcsoportba osztva. Ezek között találhatók férfiak és nők számára használt univerzális illatok (mósuszos, ciprusok, orientális illatok) egyaránt. A levendulás, a citrusos, a páfrányos-fás illatok pedig főként férfiak számára készülnek. Vannak töretlen népszerűségnek örvendő klasszikus férfiparfümök, például a Ralph Lauren Polo Classic 1978-ban került forgalomba, vagy a Creed Aventus, amelynek megalkotóját maga Napóleon inspirálta.

Ralph Lauren Polo Classic

A Ralph Lauren Polo Classic a világ legismertebb, és legtöbbet eladott illatkompozícióinak egyike, amely az évtizedek alatt sem veszített népszerűségéből. Az ikonikus illat megalkotása a világhírű parfümőrnek Carlos Benaimnak köszönhető, amely egyben a későbbi sikereit megalapozta. Az időtlen illat – a bőr a dohány és a fa keveréke – kiválóan illik napjaink sportos életstílusú férfijaihoz.

Parfüm vs. kölnivíz használata

Az illatszerek mindennapos használatával kapcsolatban érdemes figyelembe venni az évszakot, a napszakot, és az alkalom jellegét egyaránt. Nappalra és meleg évszakban inkább üde citrusos és virágillatú kölnivizet és toalettvizet használjunk. Különleges esti alkalmakhoz válasszunk parfümöt, illetve a téli évszakokban orientális illatokat is használhatunk. Érdemes az arc helyett a nyakra, karra, illetve a mellkasra, a bőr legmelegebb részére fújni, vagy cseppenteni.