Négy jó kirándulóhely Budapesten, amelyet biztonsággal fel lehet keresni

Budapestnek számos olyan része van, amelyet mind a hazai turisták, mind a külföldiek előszeretettel felkeresnek, ugyanakkor a városnak sok olyan kevésbé látogatott kirándulóhelye van, amelyet akár az évszakok változásával is érdemes családi programként meglátogatni. A Justbudapest.com weboldal segítségével összegyűjtöttünk ismert és kevésbé ismert helyeket, amelyeket biztonsággal fel lehet keresni.

Budakeszi Kecske-hegy kaptárkövei

A közelmúltban kiemelt természetvédelmi oltalom alá került terület kultúrtörténeti szempontból is nagy jelentőséggel bír. A Kecske-hegy nemcsak egyénileg autóval, de szervezett túra keretében is, megközelíthető például a Volánbusz helyi járatával, amely a Dózsa György térről indul. A hegy lábánál lévő dolomitszikla mitikus helyszín, amelybe kaptárfülkéket véstek,egyenlőre tisztázatlan rendeltetési céllal. Egyes vélemények szerint a fülke sziklák a hun-magyar ősök temetkezési helyeként szolgáltak. A 8 fülkenyom közül jelenleg 1 maradt fenn jól látható módon.

Budakeszi Kecske-hegy kaptárkövei

Budaörsi Kopárok

A környék másik kiemelkedő jelentőségű helye a Budaörsi Kopárok, amely része a Natura 2000 hálózatnak. Páratlan panorámában lehet része annak, aki a Budaörs felett emelkedő Kopárokot választja úti célul. A területen fokozottan védett növény és állatfajok találhatók, amelyek közül számos csak itt fordulnak elő hazánkban. A környéken sorakozó kopasz sziklás hegyvonulat számos túraútvonalat kínál, amelyet évről évre egyre többen keresnek fel. A legmagasabb pontja a Szekrényes-hegy, amely jellegzetes formájú, és szédületes körpanorámát nyújt a János-hegyen lévő Erzsébet-kilátóra, a Csiki-hegyekre, és a Szállás-hegy kúpjaira.

Budaörsi Kopárok

Szépjuhászné- Makkosmária- Normafa

Budapest 02. kerületében található a Szépjuhászné-nyereg, akár kisebb gyerekek számára is könnyű kiránduló program. Megközelíteni Budapest Széll Kálmán térről induló 22-es és 222-es busszal lehet. A több órás túra alatt a gyermekvasút sínpárja mentén, a sárga jelzést kell követni. A Virágvölgy részében pompás virágok látványa fogadja a kirándulókat. Kedvelt útvonal a Makkosmária, és a kegytemploma, amelyet a sárga jelzést követően piros sávjelzéssel ellátott útvonalon lehet megközelíteni. Innen a Normafa már könnyedén elérhető a Diófás-tető és a Sötét- vágás mentén. A Normafától akár közvetlen buszjárattal (21-es, 21A) érhető el a Széll Kálmán téri megálló.

Szépjuhászné

Hárs-hegy

Aki kedveli a Normafát, és a Hármashatár-hegyet, annak a Hárs-hegy is biztosan jó választás. A Budai-hegyekben található Hárs-hegy Kis-Hárs-hegyi kilátójából csodálatos panoráma nyílik tiszta időben a közeli Pilisre és Pesthidegkút lankáira. A kilátóhoz vezető út nagyjából 1 kilométer hosszú, családok számára sem megerőltető.

A Nagy-Hárs-hegyi kilátóhoz vezető út rövidebb, bár jóval meredekebb. Közelében található a Bátori-barlang melletti pihenőhely, majd egy kis fahídon átkelve lehet elérni a Kaán Károlyról elnevezett kőkilátót. Mindenképp érdemes megmászni, mivel a teraszos elrendezésű kilátóból, szintenként felfelé haladva, egyre szélesebb körpanoráma a jutalom.

Hárs-hegy