Műthető a cilinderes szem?

cilinderes szem

A kérdésre a válasz röviden: igen. Ahhoz azonban, hogy ezt alá tudjuk támasztani, tisztába kell kerülnünk a cilinderes szem fogalmával, a lehetséges kezelési lehetőségekkel és a műlencse típusaival. Jelen cikkünkben ezeket a témákat járjuk körbe!

Mi is az a cilinderes szem?

Az astigmia (vagyis a cilinderes szem) ugyanúgy a szem egy fénytörési hibája, ahogy a rövid- vagy a távollátás. Ezeket követően a harmadik leggyakoribb látásprobléma. A cilinderes szem jellemzője, hogy a szaruhártya nem gömbölyű, hanem tojásdad alakú. Így a szem felszínén nem megfelelően törik meg a fény és nem egy fókuszpont van jelen, hanem több.

A cilinderes szem lehet genetikai eredetű, veleszületett, de szerzett is. Kialakulhat műtétek, betegségek, különböző sérülések és környezeti hatások következményeként. Érintheti kizárólag az egyik, de akár mindkét szemet is. Az astigmia tünetei a homályos látás és a számottevő látásromlás. Ennek következtében fáradtság, koncentrációs zavar, fejfájás is jelentkezhet.

A cilinderes szem kezelése

A cilinderes szem kezelhető szemüveggel és kontaktlencsével, de ezek nem szolgálnak végleges megoldással és a dioptriák gyakori cseréjével is számolnunk kell. Van azonban egy módszer, amely élethosszig nyújtó eredményt nyújt: a megfelelő műlencse beültetése. Dr. Nagymihály Attila szerint a műlencse műtét cilinderes szemnél is lehetséges tórikus műlencse beültetésével. Szürkehályog műtét során a megrongálódott, elszürkült szemlencsét egy, a szem felszínén ejtett apró seben keresztül eltávolítják és helyette beültetik a tökéletes látást lehetővé tevő műlencsét.

A szürkehályog műtét során egyfókuszú, vagyis monofokális, kétfókuszú, azaz bifokális, trifokális, vagyis háromfókuszú, illetve tórikus műlencse kerülhet beültetésre. A monofokális csak egy távolságra (közelre vagy távolra), a bifokális két távolságra, míg a monofokális három távolságra (közelre, középtávolra és távolra) is képes biztosítani a tökéletes látás élményét. Témánk szempontjából a tórikus műlencsének van jelentősége, ugyanis ezzel korrigálható a cilinderes szem műtétileg.

A tórikus műlencse jellemzője, hogy tervezése során a szem cilinderes fénytörési hibájával is kalkulálnak. Alkalmasak a cilinderes dioptria megszüntetésére, ráadásul mindegyik műlencse típus kiegészíthető cilinderes korrekcióval. Így léteznek monofokális, bifokális és tórikus, cilinderes műlencsék is. Az operációt követően jó eséllyel örökre elbúcsúzhatunk a szemüvegtől akkor, ha minden távolságra megfelelő látást biztosító műlencse került beültetésre. Monofokális műlencse esetén szemüveg hordására kiegészítő jelleggel még szükség lehet.

A műlencsék prémium kategóriás termékek, amelyeket egyénre szabva választanak és alakítanak ki a páciens igényeinek figyelembevételével. A műtét előtti egyik legfontosabb lépés épp ezért az alapos kivizsgálást követően a beültetendő műlencse precíz megtervezése.

A cilinderes szem műtéti kezelése egy egyszerű, 10 perces operáció keretében történik meg és egyáltalán nem megterhelő. A mintegy 4 hét gyógyulási idő alatt fokozatosan alakul ki az éleslátás és élethosszig élvezheti a páciens. Nem kell tehát lemondani a megfelelő látás élményéről annak sem, aki az astigmiával küzd. A cilinderes szem kezelése műtéti úton egyszerűen megoldható.