Iroda bérlés – releváns lehetőség vagy elavult opció?

irodabérlés

Az irodák hagyományosan a vállalkozások központját, mindennapi életterét testesítik meg. Épp ezért szinte minden cég számára fontos egy ilyen ingatlan. Az elmúlt évek változásai azonban egyre szélesebb körben tették népszerűvé a távmunkát, mely ezzel kapcsolatban is kérdéseket vet fel.

Átalakuló körülmények

A cégek életében nem csupán magának az elvégzett munkának, de a kialakított munkahelyi légkörnek is fontos szerepe van. Ebbe ugyanúgy beletartozik a dolgozók és partnerek elégedettsége, mint a megfelelő munkakörnyezet biztosítása. A vállalkozások számára a mindennapos munkavégzés helyét, vagy ha úgy tetszik a főhadiszállást mindig is az irodák jelentették. Itt volt ugyanis lehetőség egy olyan környezet kialakítására, mely jól reprezentálja magát a céget.

Erre jellemzően az iroda bérlés jelentette és jelenti a legjobb megoldást, hiszen ez hosszabb távon is költséghatékony opció lehet. Az elmúlt évek járványidőszaka azonban hazánkban is egyre elterjedtebbé tette a távmunka lehetőségét. A pozitív tapasztalatok okán sok cég állt át erre, vagy legalábbis a hibrid munkavégzési formára. Ennek tükrében pedig joggal merülhet fel a kérdés, hogy még mindig releváns-e az iroda bérlés lehetősége.

Kell egy központ

A felvetett kérdésre nehéz egyértelmű választ adni, ám a jelenleg uralkodó tendenciák azt mutatják, hogy az iroda bérlés továbbra is megőrizte relevanciáját. Ennek fő oka pedig valóban az, hogy egy cégnek egyszerűen szüksége van egy központra, mely határozottan köthető hozzájuk és a mindennapok során erős hátteret nyújtanak munkájukhoz. Arról nem is beszélve, hogy a statisztikai adatok szerint sokkal inkább a hibrid munkavégzés volt képes megmaradni, mely szintén az iroda bérlés érvényességét erősíti.

irodabérlés

Kérdés persze, hogy mit hoz a jövő, a munka világa mennyire halad majd a teljesen online megoldások felé. Ha meg is történik az átállás, az nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni, így az iroda bérlés még sokáig reális opció lesz. Tény, hogy a helyiségek bérlésének elhagyása költséghatékonyabbá teheti a cégek működését, ám sok egyéb problémát képes felvetni. Jelenleg mindenképpen azt mondhatjuk, hogy az iroda bérlés továbbra is abszolút reális opció.

Bővülő kínálat

Az elérhető irodák kínálata kifejezetten sokszínű, főleg, ha a fővárosra vetítjük azt. A Budapesten folyamatosan felbukkanó modern irodaházak rengeteg új opcióval látják el a bérlésre vállalkozó cégeket. Ezek az újonnan épült monstrumok kifejezetten üzleti céllal készültek, így elhelyezkedésük és az elérhető plusz szolgáltatások is mindenben támogatják a cégek működését. Tény azonban az is, hogy jelenleg az a legdrágább iroda bérlés opció.

Mindenképpen érdemes reálisan felmérni a cég lehetőségeit és pontos igényeit, hiszen a futurisztikus irodaházak mellett természetesen költséghatékonyabb opciók is rendelkezésre állnak. Ezek a régebbi, de ugyanúgy funkcionális komplexumok is remek lehetőséget nyújtanak a céges munkára. Emellett pedig természetesen ugyanúgy megtalálhatók azok a különálló ingatlanok, melyek iroda kialakítására is alkalmasak. Ha tehát más nem, a kínálat sokszínűsége mindenképpen bizonyítja az iroda bérlés létjogosultságát.