Így csökkentsd a házépítés árát!

háztervezés

Manapság mindenki számára ismert tény, hogy a házépítés nem kevés kiadással jár, így természetesen minden ember, aki új otthonát szeretné felépíteni, arra vágyik, hogy lejjebb tornássza a kiadásokat. Hogyan és hol lehet csökkenteni átlagosan egy házépítés árát és miért lehet jó megoldás a generálkivitelezés? Mutatjuk!

Házépítés – hogyan és hol lehet csökkenteni a kiadásokat?

Általánosságban ha házépítés a téma és hosszú távra szeretnénk tervezni a felépülő otthonnal, nem érdemes a minőségen spórolni, hiszen csak remek alapanyagokkal lehet tartós, értékálló otthont teremteni. Azonban ha nem az alapanyagok árán, és nem szakemberek árán, akkor hol lehet spórolni?

Elsősorban megoldás lehet a házépítés költségeinek csökkentésére, ha nem típusterv, hanem egyéni igényeink szerint terveztetjük meg új otthonunkat. Amint rendelkezésre áll egy terv, érdemes végiggondolni, hogy az egyes elemekre, pl. vendégszobára szükség lesz-e, vagy épp használni fogjuk-e a plusz teraszt, amely elsőre jó ötletnek tűnt. Természetesen, ha a jövőben hiányozna az adott elem, nem érdemes elhagyni, hiszen a jövőbeli kényelmünket adnánk fel vele.

Házépítés – ezek a rejtett költségek lehetnek

A házépítés azonban nem csupán az előre is tudható, fix költségeket tartalmazza, hanem sok rejtett költséget is tartogathat. Ekkor lehet szó olyan elemről vagy munkálatról, amelyre elsőre nem gondolunk, hiszen még sosem építettünk otthont, de előfordulhatnak olyan helyzetek is, hogy az építkezés közben derülnek ki bizonyos problémák, amelyet meg kell oldani, akár plusz kiadások árán is.

Mik is lehetnek egy házépítés rejtett költségei, amelyre érdemes odafigyelni? Érdemes végiggondolni már telek választáskor, hogy annak átvételéhez szükséges lesz igénybe venni földmérői és ügyvédi szolgáltatást, valamint az átírásnak is vannak költségei. Ezentúl sokan nem gondolnak a kerítés, a járda, valamint a kocsibeálló építésére sem, amely szintén váratlan kiadásokat jelenthet, ha nem tervezünk vele előre.

Generálkivitelezés – mondj búcsút a bizonytalanságnak

A generálkivitelezés egy remek lehetőség azonban akkor, ha nem szeretnél belefutni ezekbe a rejtett költségekbe, hiszen már a szerződéskötés pillanatában tisztában vagy a teljes munkálati díjjal, úgy, hogy abban már az alapanyagok és a szakemberek bére is benne van.

A generálkivitelezés további előnye az anyagi biztonság mellett, hogy sok helyen pénzügyi tanácsadást is nyújtanak, amelynek köszönhetően bátran vághatsz bele az otthonteremtésbe, hiszen nem fogják megszakítani a munkálatokat olyan problémák, mint hogy elfogyott a pénz. Sok esetben, bár a magán projekt tűnik gazdasági szempontból jobb megoldásnak, a generálkivitelezés jelenti az olcsóbb házépítés kulcsát, hiszen nem kell utólagos javításokra, felesleges felmérésekre költeni a későbbiekben.

A házépítés tehát egy nagyobb kiadás, amely komolyan megterhelheti egy család bankszámláját, azonban ezen költségek csökkentése igen bonyolult lehet úgy, hogy cserébe ne sérüljön az épülő ingatlan minősége és várható élettartama sem. A generálkivitelezés azonban remek megoldást nyújt azoknak, akik nem szeretnének a rejtett költségek felbukkanása és a befejezési határidő adta bizonytalanságban élni a házépítés minden egyes napján.