Fokföldi ibolya öntözése

Fokföldi ibolya öntözése

A fokföldi ibolya kedvelt szobanövény, és gyakran adják ajándékba is. A nem rutinosak gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a szokásos módon öntözik, így nem csoda, ha a kis cserepes növény rövid idő alatt elpusztul.

A fokföldi ibolya afrikai ibolyaként is ismert, népszerű beltéri növény. Ennek oka részben köszönhető kis hely, és gondázási igényének. Összegyűjtöttük a legfontosabb, az ápolása során elkövetett tipikus hibákat.

Tippek a hosszú élettartamú fokföldi ibolyához

Fényigény

Első és egyik legfontosabb az ideális fényviszony: habár a fokföldi ibolya kedveli a napfényes és világos helyeket, a tűző naptól óvni kell, például árnyékolással. Nem könnyű a megfelelő fényarányt megtalálni, mivel kevés fényben viszont nem megfelelően fejlődik, hajlamos felnyúlásra.

Fokföldi ibolya

Vízigény és öntözés

Második és nagyon fontos, amellyel elpusztítható rövid idő alatt az az öntözés: tudni kell, hogy a fokföldi ibolya öntözése mindig alulról történik, majd a táljából a pangó vizet ki kell alóla önteni. Érdemes egy óra múlva ellenőrizni, hogy mennyi vizet szívott fel, és a felesleget öntsük le. Gyakran hibáznak azzal, hogy túlöntözik. Nagyon jó látszik onnan, ha az alsó levelek lelohadnak. Legjobb, ha óvatosan leválasztjuk a nedves földet a gyökereiről és áthelyezzük másik cserépbe. Alakítsunk ki öntözési rutint, és akkor öntözzük meg legközelebb, ha az ujjainkkal tapintva száraznak érezzük a földet.

Talajigény

A fokföldi ibolya a savanyú talajt kedveli, ezért átültetéshez is ilyen speciális földkeveréket válasszunk.

Elhalt levelek eltávolítása

A gondos ápolás ellenére is előfordulhat a levelek elhalása, el kell tőből távolítani, mivel könnyen rothadásnak indul. Így nem csak megmenthető a növény, de a virágzása is ösztönözhető.